http://www.bbc.co.uk/go/wsy/pub/email/ft/-/persian/iran/2009/09/090908_he_ir88_taleghani.shtml
برای نخستین بار در سی سال گذشته مراسم سالگرد درگذشت آیت الله محمود طالقانی لغو شده است.
منابع خبری ایران به نقل از خانواده آیت الله طالقانی گزارش کردند که مقامات دولتی مراسمی را که قرار بود طبق معمول سی سال گذشته به مناسبت سالگرد درگذشت آیت الله طالقانی توسط خانواده او در حسینیه ارشاد برگزار شود ممنوع کرده اند.
قرار بود این مراسم روز چهارشنبه این هفته برگزار شود اما ظاهرا بر خلاف سال های قبل، دولت اجازه برگزاری این مراسم را نداده است.
در روز چهارشنبه، از طرف مقامات حکومتی مراسمی به یادبود محمود طالقانی در مسجد هدایت برگزار می شود اما خبرگزاری ایلنا به نقل از اعظم طالقانی، دختر آیت الله طالقانی، گفته است که این مراسم ارتباطی با خانواده طالقانی ندارد.
به نظر می رسد که ممانعت از برگزاری این مراسم هم ناشی از نگرانی دولت از اجتماع معترضان به نتیجه انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری و نحوه برخورد دولت با تظاهرات اعتراضی باشد.
در روزهای اخیر، چند مراسم عبادی و مذهبی دیگر نیز به دستور مقامات دولتی و ظاهرا به دلیل همین نگرانی لغو شده است.
از جمله، مراسم معمول دعای شب های قدر در آرامگاه آیت الله روح الله خمینی به خاطر مخالفت مقامات دولتی با حضور سخنرانان و مجریانی مانند اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و علی اکبر ناطق نوری، در سال جاری برگزار نمی شود.
برخی منابع گفته بودند که احتمال دارد صدها هزار نفر از مخالفان دولت در این مراسم شرکت کنند که برای مقامات حکومتی قابل قبول نبوده است.
از دیگر مراسم دیگری که گفته شده به دلیل نگرانی از حضور مخالفان دولت و فشار مقامات لغو شده یا تغییر یافته می توان به تغییر محل برگزاری نماز عید فطر از مصلای بزرگ تهران به دانشگاه تهران، خودداری آقای ناطق نوری از حضور در مراسم احیا در قم و لغو مراسم یادبود علی قدوسی، دادستان پیشین انقلاب که در سال 1360 ترور شد، اشاره کرد.
برخی گزارش ها از ممنوعیت برگزاری مراسم احیا در چند محل دیگر از جمله حرم عبدالعظیم در شهر ری هم حکایت دارد.
هنوز مقامات دولتی در مورد راهپیمایی روز قدس، که هر ساله در آخرین جمعه ماه رمضان و در اعتراض به سیاست های اسرائیل صورت می گیرد، اعلام نظر نکرده اند.
معترضان گفته اند که به منظور ابراز حضور خود در صحنه سیاسی در این راهپیمایی شرکت خواهند کرد و مهدی کروبی، از رهبران مخالف دولت محمود احمدی نژاد، اعلام کرده است همراه با میر حسین موسوی در این راهپیمایی حضور خواهد داشت.
پس از اعلام پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات 22 خرداد، که معترضان آن را ناشی از تقلب گسترده در نحوه گردآوری و شمارش آرا دانسته اند، مقامات دولتی با درخواست نامزدهای معترض برای برگزاری گردهمایی های مسالمت آمیز مخالفت کرده اند اما معترضان گفته اند که به تلاش خود برای ابراز مخالفت با این نتیجه از راه های قانونی ادامه خواهند داد.
در نخستین گردهمایی معترضان پس از انتخابات، چند صد هزار نفر در تهران دست به راهپیمایی آرام زدند اما تلاش آنان در روزهای بعد برای گردهمایی های مسالمت آمیز با برخورد خشونت آمیز ماموران حکومتی مواجه شد و گفته می شود در جریان این برخوردها، چندین نفر کشته و زخمی و صدها تن بازداشت شدند که برخی از آنان در حین بازداشت جان خود را از دست دادند.
در روز 7 تیرماه و در جریان مراسم بزرگداشت کشته شدگان انفجار در مقر حزب جمهوری اسلامی در سال 1360 که با حضور مهدی کروبی در حسینیه ارشاد برگزار شد نیز ماموران به ضرب و جرح و بازداشت شرکت کنندگان مبادرت کردند.
همچنین، در نماز جمعه روز 26 تیرماه به امامت اکبر هاشمی رفسنجانی در دانشگاه تهران، که براساس گزارش ها دهها هزار تن در آن حضور داشتند، برای نخستین بار، نمازگزاران هدف حمله ماموران قرار گرفتند و شماری زخمی و تعدادی بازداشت شدند.
لغو مراسم مذهبی در جمهوری اسلامی انعکاس گسترده ای در داخل و خارج ایران داشته است.
محمود طالقانی در سال 1358 به عنوان اولین امام جمعه تهران منصوب شد و در شهریور ماه همان سال درگذشت.