۹ مرداد ۱۳۸۸

BBC Persian به روز شده: 01:04 گرينويچ - جمعه 31 ژوئيه 2009 - 09 مرداد 1388
تهران روز پنجشنبه همزمان با چهلم شماری از قربانیان خشونت های پس از انتخابات، شاهد یک تجمع بزرگ در بهشت زهرا و همزمان اعتراضات پراکنده اما گسترده در سطح شهر بوده است. برخی گزارش ها همچنین حاکی از برگزاری تجمعات اعتراض آمیز در برخی دیگر از شهرهای بزرگ ایران از جمله اصفهان و رشت است.
در تهران به غیر از بهشت زهرا که شاهد تجمع حداقل چندین هزار نفر بر مزار ندا آقا سلطان، از قربانیان خشونت ها بود، معترضان در نقاط مختلف بخش های مرکزی و شمالی شهر در دسته ها کوچکتر به سر دادن شعار پرداختند.
بسیاری از معترضان قصد داشتند در مصلی بزرگ تهران در بزرگراه رسالت برای کشته ها عزاداری کنند اما با برخورد نیروی ضدشورش روبرو شدند و به همین دلیل اعتراضات پراکنده به خیابان های اطراف یا حتی نقاط دورتر چون میدان ولیعصر کشیده شد.
پلیس ضدشورش عصر پنجشنبه در گورستان بهشت زهرا و همچنین در خیابان های مرکزی تهران با معترضان درگیر شد و برای پراکنده کردن آنها از باتوم و گاز اشک آور استفاده کرد.
میرحسین موسوی و مهدی کروبی برای بزرگداشت یاد کشته شدگان حوادث اخیر تهران حدود ساعت چهار بعد از ظهر در بهشت زهرا حضور یافتند، اما مأموران پلیس برای آنها محدودیت ایجاد کردند و با عزاداران درگیر شدند.
به علاوه مادر و برادر سهراب اعرابی از دیگر قربانیان خشونت های پس از انتخابات بر سر مزار ندا آقا سلطان حاضر شدند و در باب "مظلومیت" کشته ها سخن گفتند.
هزاران تن از معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری که قصد داشتند در مصلای تهران گرد هم آیند با برخورد صدها نیروی پلیس ضد شورش روبرو شدند که با استفاده از باتوم و گاز اشک آور به متفرق کردن جمعیت پرداختند.
پس از این برخورد معترضان در نواحی اطراف پراکنده شدند و ویدئوهایی که در این روز توسط شهروندان خصوصی گرفته و منتشر شده نشان می دهد که به دلیل همین پراکندگی، معترضان در بسیاری موارد از گزند نیروهای امنیتی در امان مانده اند.
گزارش هایی از وقوع تجمع های اعتراضی در میدان ونک، خیابان مطهری، خیابان بهشتی، خیابان حافظ شمالی، خیابان ولیعصر، خیابان زرتشت و خیابان فاطمی منتشر شده است.
ویدئوهایی که در طول پنجشنبه شب به تدریج در وبسایت "یوتیوب" قرار داده شد حاکی از شعارهای تند برخی از تظاهرکنندگان علیه آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی و پسر او مجتبی خامنه ای بود. در این ویدئوها شعارهای "مرگ بر خامنه ای"، "خامنه ای قاتله، ولایتش باطله" و "مجتبی بمیری، رهبری رو نبینی" شنیده می شود.
اما شعار "مرگ بر دیکتاتور" و "عزا عزاست امروز، ایرانی با غیرت صاحب عزاست امروز" بیش از هر شعار دیگری در تجمعات این روز شنیده شد.
"استقلال آزادی، جمهوری ایرانی" شعار دیگری بود که برای اولین بار در جریان اعتراضات پس از انتخابات شنیده شد.
معترضان در وبلاگ ها و شبکه اجتماعی "توییتر" از راهپیمایی و تجمعات اعتراضی در برخی شهرهای دیگر از جمله اهواز، رشت، اصفهان و شیراز خبر می دهند. ویدئوهای متعددی از راهپیمایی اعتراضی مردم در رشت، اهواز و اصفهان منتشر شده است.
شاهدان عینی در گفتگو با مجله آمریکایی تایم راهپیمایی در این سه شهر را تایید کرده اند.
یک شاهد عینی در تهران به خبرگزاری رویتر گفت: "پلیس ضدشورش را دیدم که بعضی از تظاهرکنندکان در خیابان عباس آباد را دستگیر کرد. آنها همچنین شیشه ماشین هایی را که رانندگان آنها به نشانه حمایت از موسوی بوق می زدند شکستند."
در برخی خیابان ها اتومبیل ها راه را بند آورده و مسافران با پیاده شدن از اتومبیل شعارهای اعتراضی سر می دادند.
پیش تر شاهدان عینی که در بهشت زهرا حاضر بودند، گفتند که آقای موسوی کوشید که بر سر مزار ندا آقاسلطان، دختر جوانی که در جریان اعتراضات روز ۳۰ خرداد تهران کشته شد، حضور یابد، اما مأموران پلیس ضد شورش آقای موسوی را احاطه کردند و در حالی که صدها تن از عزاداران شعار "یا حسین، میر حسین" سر می دادند، او را به اتومبیلش باز گرداندند.
به گفته شاهدان عینی، گروهی از عزاداران اتومبیل آقای موسوی را احاطه کردند و کوشیدند مانع از رفتن آقای موسوی شوند، اما مأموران پلیس به زور راه را باز کردند تا اتومبیل از محل دور شود.
آسوشیتدپرس به نقل از شاهدان عینی گزارش می دهد که پس از آنکه موسوی مجبور به ترک محل شد جمعیت در اطراف مزار ندا آقا سلطان به چندین هزار نفر افزایش یافت.
بنابه این گزارش حمله پلیس به جمعیت زمانی شروع شد که مهدی کروبی سعی کرد بر سر مزار ندا سخنرانی کند. آقای کروبی در پی حمله مجبور به ترک محل شد و به نوشته وبسایت های هواداران مخالفان، چندین نفر از یاران او کتک خوردند.
به گزارش آسوشیتدپرس حتی پس از این درگیری هزاران نفر از عزاداران همچنان به سوی مزار ندا آقاسلطان سرازیر شدند.
شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که عده ای از عزاداران به سوی گروهی از مأموران پلیس که مهدی کروبی را محاصره کرده بودند، سنگ پرتاب کردند.
سحام نیوز، وبسایت رسمی حزب اعتماد ملی (حزب آقای کروبی) تایید کرده است که هم آقای کروبی و هم آقای موسوی توانسته اند برای لحظاتی بر سر مزار ندا آقاسلطان توقف کنند و فاتحه بخوانند.
در ویدیویی که از این مراسم در سایت یوتیوب منتشر شده شعارهایی همچون "نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم" و "مرگ بر دیکتاتور" شنیده می شود.
خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی نوشته است که پلیس با باتوم و کمربند با عزاداران برخورد کرده است.
به گزارش "کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران" هاجر رستمی مطلق، مادر ندا آقا سلطان که قبلا قصد خود برای رفتن به مزار دخترش در روز چهلم او را اعلام کرده بود، چهارشنبه شب به دلایل نامشخص گفت که او و خانواده اش برنامه خود برای رفتن به بهشت زهرا را لغو کرده اند.
برخی گزارش ها حاکی از فشار بر خانواده آقا سلطان برای خودداری از برگزاری این مراسم در بهشت زهرا بوده است. به گفته "کمپین بین المللی حقوق بشر" مادر ندا که هر پنجشنبه در محل قتل او شمع روشن می کند این روز را در پارکی در نزدیکی منزلشان شمع روشن کرد و به عزا نشست.
پیش تر وکیل مهناز محمدی، مستندساز ایرانی از بازداشت او، جعفر پناهی و رخساره قائم مقامی در بهشت زهرای تهران خبر داده بود.
خانم محمدی، آقای پناهی و خانم قائم مقامی صبح پنجشنبه به همراه تعداد دیگری از فیلمسازان و مستندسازان ایرانی برای گذاشتن گل بر مزار کشته شدگان حوادث اخیر به بهشت زهرا رفته بودند.
مراسم روز پنجشنبه در بهشت زهرا به مناسبت چهلمین روز درگذشت کسانی برگزار شد که در اعتراضات روز ۳۰ خرداد در تهران کشته شدند.
روز ۳۰ خرداد، یک روز پس از آنکه آیت الله علی خامنه ای در نماز جمعه خواستار پایان یافتن اعتراضات خیابانی شد، تعداد زیادی از معترضان به نتیجه دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در اثر برخورد نیروهای نظامی، انتظامی و بسیج کشته، مجروح یا بازداشت شدند.
مقامات ایران تعداد کشته شدگان حوادث آن روزهای تهران را حدود ۲۰ نفر اعلام کردنداما مخالفان دولت می گویند تعداد کشته شدگان بیش از این ها است.
برخی از مسئولان نظامی و انتظامی ایران کشته شدن این افراد را به "اغتشاشگران" نسبت داده اند، اما مخالفان می گویند که نیروهای حکومتی به سوی معترضان تیراندازی می کردند.
http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2009/07/090730_op_ir88_behesht_zahra_commemorate.shtml
© BBC 2009